Incredibil.Online


SOCANTA relatie dintre TRUMP si PUTIN. Este TRUMP o CARTITA ?


Ultimul număr al revistei franceze L’Obs publică un lung dosar consacrat « Secretelor unui cuplu infernal », cuplu format din « perechea » Donald Trump şi Vladimir Putin. In urma recentelor revelaţii făcute de un fost spion britanic, publicaţia franceză se întreabă dacă liderul rus va putea face presiune asupra noului preşedinte american.

« Relaţia complexă, ba poate chiar perversă, între Trump şi Putin, oare va ghida viitoarea politică externă americană ? Ce consecinţe ar avea asupra Europei o alianţă între cele două supraputeri, Rusia şi SUA ? » Iată doar două din întrebările la care încearcă să răspundă revista L’Obs în acheta publicată în ultimul ei număr. O publicaţie care de la bun început notează că « legăturile între « Don » şi « Vlad » sunt foarte periculoase ».

Analiza pleacă de la recentele revelaţii privind relaţiile pe care le-ar fi întreţinut Donald Trump cu ruşii. « Cârtiţă ? Ostatec ? Marionetă ? Doar faptul că se pun astfel de întrebări despre noul locatar de la Casa albă arată că americanii – dar şi restul lumii – trăiesc un moment bizar fără precedent. Dintre toate extravaganţele lui Trump – utilizarea reţelei Twitter, alegerea consilierilor săi, şamd – cel mai straniu este incredibilul tango pe care-l dansează cu Vladimir Putin » scrie L’Obs. Raportul de anchetă privind zvonurile legate de o posibilă orgie a lui Trump la Moscova în 2013 nu este decât ultima poveste. Credibilă sau nebunească ? Pentru moment, nimeni – nici serviciile secrete şi nici presa americană - nu a putut confirma sau infirma aceste afirmaţii scandaloase.



Unii se întreabă dacă nu cumva ruşii au alimentat raportul ca să semene zâzanie. Alţii avansează teza potrivit căreia Donald Trump ar fi ostatecul lui Vladimir Putin. « Nu ar fi o teză absurdă » scrie L’Obs, amintind în treacăt că noul preşedinte american a făcut în trecut multe afaceri cu ruşii şi că deci, aşa cum recunoştea chiar unul dintre fii miliardarului, « vedem mulţi bani care ne vin din Rusia ». Potrivit acestei teorii, « Vladimir l-ar avea la mână pe Donald, ceeace ar explica de acesta din urmă refuză să-şi publice declaraţia de impozite. »

Poziţia lui Trump este incoerentă
« Lăsând însă deoparte această teză demnă de romanele de spionaj, putem totuşi rămâne fascinaţi de cuplul « Don » şi « Vlad », e de părere L’Obs. « Faptul că are legături directe sau indirecte cu un dictator străin, profund corupt şi violent, e de ajuns. Această relaţie riscă să definească o bună parte a politicii externe a primei puteri mondiale. Fascinaţia lui Donald Trump pentru autocratul rus e dublată şi de multiplele legături pe care le întreţin apropiaţii lui Trump cu ruşii. Fostul său strateg de campanie, actualul său consilier pentru securitatea naţională, secretarul de stat american pe care ş-i l-a ales – toţi au făcut sau fac afaceri cu ruşii şi le sunt fideli. »

Dacă este să-i credem pe alţii, Trump nu face decât calcule tactice. In opinia sa, Obama a greşit când a decis să neglijeze Rusia şi s-o coboare la rang de putere economică şi regională minoră. Pentru noul lider de la Casa albă,a venit momentul să-l luăm în serios pe Putin, un om care a arătat în Ucraina şi în Siria că este capabil să joace în curtea superputerilor.

Revista L’Obs notează că în fapt, « poziţia lui Trump este incoerentă. Lăsând deoparte că acesta a ales să ignore ingerinţele grave ale ruşilor în alegerea sa, însăşi rusofilia noului preşedinte pune probleme. In primul rând că pentru SUA, Rusia lui Putin este un actor minor comparativ cu importanţa strategică a Chinei. Pe eşichierul geopolitic mondial, Rusia de azi nu mai e decât umbra gigantului sovietic de ieri. Apoi, interesele Rusiei nu se aliniază pe cele ale SUA. S-a văzut acest lucru zilele trecute când au fost audiaţi candidaţii ministeriali propuşi de Donald Trump. Intr-un balet suprarealist, toţi candidaţii şi-au contrazis viitorul şef. »

Din tot acest haos, reiese o impresie ciudată şi anume că pericolul cuplului Trump-Putin vine mai ales din faptul că noul preşedinte american este incoerent şi nu are nicio « mare strategie ». Si totuşi, conchide revista L’Obs, pentru mulţi americani, « strânsa prietenie » dintre Trump şi Putin are ceva liniştitor, reduce lucrurile la o lume simplă, binară, familiară, la antipozii unei globalizări în care toate problemele au o mie de faţete şi nu oferă nicio soluţie magică. In politică, simplismul are multe defecte dar şi o calitate : aceea de a ascunde perfect neantul. »


Niciun comentariu:
Write comentarii

Incredibil.Online

Articole noi

Recent Posts Widget

Recomandate